Kalistenika trenigni w domu
Kalistenika to siłowy trening, który jest oparty na ćwiczeniach wykorzystujących ciężar własnego ciała. Jej największym plusem jest fakt, że nie potrzebujemy tutaj żadnych zbędnych sprzętów. W takich treningach niezwykle istotna jest jednak technika wykonywania poszczególnych ruchów – nie można robić ich niestarannie.

Ten rodzaj fizycznego wysiłku wykorzystywany był już przez starożytnych mieszkańców Rzymu i Grecji – genealogie z tego okresu mówią, że kalistenika wykorzystywana była również przez Spartan, którzy przygotowywali się do bitwy pod Termopilami. Poza tym, tego typu treningi odbywali również gladiatorzy ćwiczący na nadzwyczajnych kondycyjnych obozach. W XIX wieku Friedrich Ludwig Jahn, pruski wojska, wymyślił specjalne przyrządy do ćwiczeń – np. drążek. Jednakże kalistenika plan treningowy dla początkujących dopisuje bezbłędnie sylwetce.

Trening kalisteniczny potrafi wyrzeźbić pełne ciało oraz mimo wszystko nie jest to bardzo trudne. Wystarczy 6 ćwiczeń, by można było upajać się wspaniale ukształtowaną sylwetką – oczywiście, te ćwiczenia należy robić systematycznie. Zaliczamy do nich przede wszystkim pompki, podciąganie na drążku oraz przysiady. Im większą osiągniemy sprawność, tym trudniejszy poziom ćwiczeń powinniśmy wybierać. Osoby rozpoczynające treningi nie powinny wykonywać zbyt zaawansowanych ruchów, by nie nadwyrężać mięśni oraz nie zniechęcić się do dalszych ćwiczeń.

Kalistenika to wyjątkowy sport – żeby jednak była ona rzeczywiście wydajna, należy ustalić plan wykonywanych ćwiczeń. Chodzi tu przede wszystkim o liczbę powtórzeń oraz określenie stopnia zaawansowania. Amatorzy zazwyczaj rozpoczynają od 2 treningów tygodniowo. Nie trzeba także od razu wykonywać wszystkich ćwiczeń na raz – można je wykonać w poszczególnych częściach dnia. Po kilku tygodniach trudność ćwiczeń powinno się podnieść, nie wolno jednocześnie przesadzać – za wysoki wysiłek może skończyć się nawet bardzo bolesną kontuzją.

Tak naprawdę trening kalisteniczny wciąż nie jest tak znany, choć jego fani starają się to zmienić. W naszym kraju powstała specjalna wspólnota o nazwie Street Workout Poland, dzięki której promowana jest nie tylko kalistenika, ale również street workout.